Nieuw orgel Johannus Sweelinck 30

Nieuw: Johannus Sweelinck 30

Oud: Johannus Opus 18N

Ik ben opgegroeid met een muzikale moeder die ik helaas op jonge leeftijd heb verloren. Ik waardeer het zeer dat ik orgelles heb gehad en heb leren orgel spelen en noten kan lezen. Vroeger hadden wij een elektronisch orgel (viscount) met een klein pedaal. Dit is op een gegeven moment verkocht. Later heb ik zelf nog eens een elektronisch orgel gehad. Ook dit ging weer weg. Maar het hart lag bij het orgel, vooral bij het kerkorgel.
 
Vandaag 19 maart 2011 ben ik de gelukkige eigenaar geworden van een Johannus Sweelinck 30. Hier zit een prachtig mooi kerkorgel geluid in.

De vader van Bram (Uilke) wou ook wel even een stukje spelen.

Orgel nieuw: Johannus Sweelinck 30. Dit orgel is van 1996 en digitaal, 3 klaviers. Het oude orgel was nog een analoog orgel uit de jaren 80.
Orgel inruil: Johannus Opus 18N die ik in april 2005 heb gekocht, vol pedaal, type Opus 18N. Serial 18_51_10, 250W.
Ik heb zo’n vermoeden dat mijn moeder vreselijk trots op mij geweest zou zijn en dit een prachtig orgel zou hebben gevonden. Wat zou ze er graag op hebben gespeeld! Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Voor mij is dit orgelspelen ontspanning en een stukje geloof.
Bijzonder bij de aankoop van dit orgel was een enorme opbouw met echte orgelpijpen, niet aangesloten, maar voor de sier. Na verloop van tijd heb ik de woonkamer aangepast, andere omstandigheden en was er helaas geen plaats meer voor deze orgelpijpen. De orgelpijpen hebben gelukkig een hele goeie bestemming gekregen.

De orgelpijpen:
De pijpen komen uit het orgel wat staat in de kerk van de hervormde gemeente in Houten (U). Tijdens een restauratie waarschijnlijk uitgevoerd door de firma van Vulpen in Utrecht is het pijpwerk om onbekende reden vervangen. Het pijpwerk werd aangetroffen op de zolder van kerkvoogd W. van Vulpen in Houten. Het was toen zwaar beschadigd doordat alle pijpen tezamen in één fruitkist lagen. De lange pijpen waren dubbel geknikt en op de scherpe vouwen zelfs lek. Ze doen het nu allemaal weer.

Kijk ook eens op http://hervormdhouten.fol.nl/web/items/orgelbouwer.htm (link bestaat dus niet meer)
Hier las je: Het bedrijf van Petrus van Oeckelen en zijn zonen hadden een productie van ongeveer honderd orgels tot aan het einde van het bedrijf, in het begin van deze eeuw. Niet alleen kwantitatief, ook kwalitatief behoort Van Oeckelen tot de grootste orgelmakers van de negentiende eeuw. Hoewel het werk van deze orgelmaker, zoals het werk van zovele orgelmakers uit deze periode, lange tijd in een minder gunstig daglicht heeft gestaan, mag het werk van Van Oeckelen zich nu weer in een toenemende belangstelling verheugen. Deze instrumenten hebben de afgelopen anderhalve eeuw hun soliditeit ruimschoots bewezen. Maar qua klankschoonheid valt er veel bij Van Oeckelen te genieten; vooral het register Viola di Gamba, een specialiteit van het huis, is menigmaal geroemd.

Het pijpwerk wat ik had is een Viola di Gamba!
Nieuwe bestemming:
St. Franciscus Kerk te Babberich, organist Jacob Graansma verteld:
“Het was even doorwerken en een hoop gepas en gemeet.., maar het is me toch gelukt en alle orgelpijpen zijn geplaatst in het front van het orgel (Heyligers).
Het is nu helemaal klaar en wordt eerste paasdag 2010 ingezegend.
Ik denk dat jouw orgelpijpen zo een passende bestemming hebben gekregen.
Wij hier zijn er erg blij mee…”
Klik hier <-Foto’s Johannus Sweelinck 30->
Klik hier <-Foto’s Johannus Opus 18N->
Klik hier <-Foto’s Orgelpijpen Viola di Gamba->
– Foto kerk hervormde gemeente Houten
– Foto orgel Lucas IJmker
– Foto orgel Bram
– Foto kerk St. Franciscus in Babberich