Hobby’s Bram

Radiozendamateur


Sinds 1986 is Bram actief als radiozendamateur, oorspronkelijk onder de roepnaam (call) PD0PFF, die in 1988 veranderde naar PE1MOX en vanaf mei 2002 naar PE2AM. In de jaren negentig was hij bij de opbouw en technisch onderhoud van de velddagen georganiseerd door PA0VLV (Arjen). Bram nam regelmatig deel aan vossenjachten, waaronder die met Tom Pitstra. Een hoogtepunt was Bram zijn betrokkenheid in 2003 bij het opzetten van een amateurstation in Zeeland (Zierikzee) gedurende drie dagen, ter herdenking van het oprichten van een noodnet door radiozendamateurs tijdens de watersnoodramp in 1953. In 2020 vierde Nederland 75 jaar bevrijding en tevens het 75-jarig bestaan van de Veron. Tussen 10 april en 31 december 2020 was Bram ook actief onder de roepnaam (call PA75AM.

Vanwege zijn sterke interesse in elektronica, computers en communicatieapparatuur heeft Bram veel eigen projecten gerealiseerd, waaronder de bouw van een vossenjachtontvanger, frequentieteller, voedingen en het ombouwen van pagers, portofoons en mobilofoons. Hij is ook bekwaam in het afregelen en programmeren van diverse apparatuur waaronder de Condor 16, FM1000, Icom, PYE MX290, Motorola enz.

Fotograferen
Naast zijn passie voor techniek heeft Bram ook een grote liefde voor fotografie. Hij heeft door de jaren heen verschillende camera’s gehad, maar sinds 2008 bezit hij een digitale spiegelreflex. Na het volgen van een cursus, waar hij zelfs een prijs won met een van zijn foto’s, is Bram regelmatig op pad om bijzondere beelden vast te leggen. Sinds juni 2021 heeft hij ook zijn interesse uitgebreid naar dronefotografie. Op de volgende links zijn een aantal foto’s te bewonderen. <- klik hier -> of <- klik hier ->

Kerkorgel
Bram heeft zijn liefde voor het bespelen van kerkorgels nieuw leven ingeblazen, met als hoogtepunt zijn eerste openbare optreden in 2012 op het kerkorgel in de Rehobothkerk op Urk. Daarna volgden verschillende kerken, waaronder de Gereformeerde kerk vrijgemaakt De Akker te Vroomshoop, de Gereformeerde kerk vrijgemaakt De Kruiskerk te Daarlerveen en Het Hinsz orgel in de Martinikerk te Bolsward en tal van andere orgels. Via de link is te zien welke orgels hij nog meer heeft bespeeld.
<- klik hier ->

Digitale audio
Bram heeft zich ook toegelegd op het opnemen van van orgelmuziek met behulp van digitale apparatuur, waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in deze technologie.

Geocaching
Geocaching is een high-tech schatzoekspel dat wereldwijd wordt gespeeld wordt door avonturiers die gebruik maken van GPS-technologie. Het doel is om verborgen containers, geocaches genaamd, te vinden en de ervaring online te delen. Bram ontdekte zijn eerste geocache op 21 juni 2003  en is sinds 7 december 2003 een geregistreerde geocacher.

Munzee
Munzees is een ander spel waarbij QR-code-stijl barcodes, genaamd Munzees, worden gebruikt in combinatie met GPS-coördinaten. Munzees kunnen in verschillende vormen en maten voorkomen en kunnen worden verborgen, gecamoufleerd of zelfs zichtbaar worden geplaatst. Bram begon op 13 februari 2013 met deze digitale hobby begonnen.

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic field:
Status
D-Region Absorption Predictions:
Status