Wat is Geocaching

Profile for Tornado Bram 


Introductie

Geocaching.com, de grootste geocaching website, omschrijft geocaching als volgt: “Geocaching is een high-tech schatzoekspel dat over de hele wereld gespeeld wordt door avonturiers met een GPS systeem. Het idee erachter is om verstopte doosjes, geocaches genaamd, te vinden en vervolgens de ervaring online te delen. Geocaching wordt met plezier gedaan door mensen van alle leeftijden met een sterk gemeenschapsgevoel, die geven om het milieu.”

Een alternatieve omschrijving is: “Volwassen mensen die gebruik maken van peperdure satellieten om Tupperware doosjes te vinden in het bos.”

Het basis principe van geocaching is dat iemand een schat (geocache) verstopt ergens in de natuur. Bij voorkeur op een mooie of speciale plek. Vervolgens publiceert hij de GPS coördinaten op internet zodat anderen, met behulp van deze coördinaten, deze speciale plek ook kunnen ontdekken en de geocache vinden. Als ze de geocache gevonden hebben schrijven ze hun naam in het logboekje en plaatsen de geocache weer terug. Vervolgens laten ze in een bericht op internet weten dat ze de geocache gevonden hebben en wat ze ervan vonden.

Geocaches
Wat is zo’n geocache nou precies? Een geocache kan eigenlijk alles zijn, als er maar een logboekje in past. Vaak wordt hiervoor een plastic doosje gebruikt. De geocache moet natuurlijk wel tegen het weer kunnen om het logboekje droog en schoon te houden.

Geocaches kunnen in 4 verschillende maten worden ingedeeld: micro, small, regular en large. Als de geocache niet onder deze maten valt of als het niet bekend is (of mag worden) zijn er nog 3 andere opties, namelijk: virtual, not chosen en other.

Type
Verder zijn er nog verschillende types geocaches. Naar sommige geocaches kan direct toe lopen geworden, bij andere gaat er een wandeling aan vooraf en voor weer andere moet er eerst een puzzel worden opgelost.

Trackables
In een geocache zit vaak meer dan alleen een logboekje, de ruilvoorwerpen. Denk hierbij aan kinderspeeltjes, pennen, sleutelhangers, etc. Deze voorwerpen mogen eruit gehaald worden onder 1 voorwaarde. Leg er een voorwerp van dezelfde of een hogere waarde voor terug.
Er kunnen ook speciale voorwerpen inzitten, de zogenaamde trackable items. Deze voorwerpen bevatten een nummer. Door dit nummer op internet in te voeren kan er een bericht achtergelaten worden dat het item gevonden is en ook waar deze gevonden is. Voor deze items geldt dat ze weer in een andere geocache geplaatst moeten worden binnen een redelijk tijdsbestek. Dit moet dan ook weer op internet gezet worden, om zo de reis van het item goed bij te kunnen houden. Sommige items hebben ook een speciaal reisdoel, ze willen bijvoorbeeld naar een bepaalde plek reizen, of mogen juist niet uit een bepaalde omgeving weg. Dit is allemaal te vinden op de persoonlijke pagina van het item, die te vinden is met behulp van het nummer.